Zdrowie

Które produkty są bogate w białko?

Redakcja dziennikpolski.com.pl
sty 16 2018

białko

Białko to składnik pokarmowy, który jest niezbędny każdemu człowiekowi, który pełni bardzo wiele różnych funkcji. Mowa jest o takich aspektach jak budowanie tkanki mięśniowej, jak regeneracja mięśni, regeneracja organizmu, przyspiesza gojenie ran. Poza tym białka to główne źródło cennych aminokwasów w naszym organizmie, których to nasz organizm nie jest w stanie wygenerować samodzielnie.

Czym jest białko?

Zasadniczo wiemy czym jest białko, iż chodzi tutaj po prostu o jeden z wielu składników pokarmowych, ale czy tak naprawdę i w szczegółach zdajemy sobie sprawę, o czym jest mowa? Białko to wielocząsteczkowe biopolimery, które są zbudowane ze wspomnianych wcześniej aminokwasów. Stanowią one aż 75% masy tkanek miękkich, a tym samym na pewno nie można ich nie docenić. Oczywiście nasz organizm jest w stanie wytworzyć pewną ilość białka, ale jest to na pewno ilość niewystarczająca, na pewno owo białko należy dostarczać do organizmu każdego dnia, ponieważ ów organizm nie jest w stanie zgromadzić go w sobie na zapas.

Produkty zawierające białko.

Białko dostarczane w postaci pokarmów może być określane mianem pełnowartościowego lub też nie. Te pierwsze to białko zawierające w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, a tym samym jest to po prostu białko, które zaspokaja nasze potrzeby w pełni. Mamy do czynienia również z produktami, które zawierają w sobie tylko niektóre z aminokwasów, ale nie wszystkie niezbędne. Na pewno więc warto jest zadbać o to, aby zapewnić sobie wszystkie niezbędne aminokwasy, warto sięgać po produkty pełnobiałkowe. W tym miejscu jest dobry czas na to, aby bardziej przybliżyć owe produkty, o których wcześniej wspomnieliśmy. Mowa jest o:

  • mięso,

  • nabiał – sery, mleko, maślanka, jogurty,

  • jaja,

  • rośliny strączkowe,

  • orzechy, nasiona, ziarna.

Te produkty powinny zatem znaleźć się w naszej codziennej diecie, gdyż to są właśnie produkty bogate w białko. W odniesieniu do roślin strączkowych dodamy, że w głównej mierze powinniśmy wskazać na soję, która jest jedyną rośliną strączkową zawierającą wszystkie niezbędne aminokwasy.

Białko w proszku czy naturalne?

Białko jest ważne dla każdego ludzkiego organizmu, ale oczywiście nie możemy go przyjmować w nadmiernych ilościach, ponieważ związane jest z tym wiele różnych skutków ubocznych. Warto oczywiście zapytać również o to czy możemy pozostawać tylko przy białku pochodzącym z pokarmów, czy też również warto jest wspomagać suplementami diety? Białko w proszku, czyli inaczej mówiąc suplementy diety przeznaczone w głównej mierze dla sportowców. Tym samym jest to rozwiązanie, które powinno być stosowane przez osoby trenujące. Jeśli nie staramy się zwiększyć naszej masy mięśniowej, jeśli nie jesteśmy sportowcami, to zasadniczo powinniśmy ograniczyć się tylko i wyłącznie do białka zawartego w produktach spożywczych. Jeśli bowiem dodatkowo postawimy na białko w proszku, to możemy mieć do czynienia z przedawkowaniem owego białka. Białko jest czymś niezbędnym każdemu z nas, ale każdy ma na nie określone zapotrzebowanie.

 

Materiał zewnętrzny

Udostępnij

Your email address will not be published. Required fields are marked *