Zdrowie

Mikroflora bakteryjna jelit. Co to takiego?

Redakcja dziennikpolski.com.pl
sty 10 2020

Dieta ma ogromne znaczenie – zwłaszcza w przypadku prawidłowego funkcjonowania. Jelita to centrum dowodzenia naszego organizmu, są źródłem odporności i dobrego samopoczucia. Dlaczego? Odpowiedzią na to pytanie jest mikrobiota jelitowa. Czym jest i jak wpływa na nasze życie?

Czym jest mikrobiota?

Czym jest mikrobiota, zwana również mikroflorą jelitową? To kolonie bakterii i mikroorganizmów zamieszkujących nasz układ pokarmowy. Występują przede wszystkim w jelicie grubym, choć w niewielkich ilościach pojawiają się także w jelicie cienkim oraz żołądku. Na czym polega ich zadanie? Dzięki mikrobiocie dochodzi do fragmentacji resztek pokarmu zalegających w układzie trawiennym. Ponadto stymulują one system odpornościowy i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Ich obecność w układzie trawiennym wpływa na jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie, zwłaszcza u niemowląt.   

Skąd bierze się w naszym organizmie?

W jaki sposób szczepy bakterii trafiają do naszego organizmu? Jelita są kolonizowane już od momentu przyjścia na świat. Sprzyja temu przede wszystkim naturalny poród, podczas którego drobnoustroje zostają przekazane dziecku za pośrednictwem dróg rodnych matki. W przypadku cesarskiego cięcia niezbędne kultury bakterii mogą wytwarzać się wolniej.

Rozwój mikrobioty jest wspomagany także podczas pierwszego karmienia. To dlatego tak ważne jest, by w pierwszych miesiącach życia niemowlę było karmione mlekiem matki. W jego składzie znajdują się składniki stanowiące pożywkę dla pożytecznych bakterii. Wśród nich są m.in. oligosacharydy, fruktooligosacharydy oraz inulina.

Dieta a rozwój mikrobioty 

Oczywiście powyższe składniki można dostarczyć również za pomocą zrównoważonej diety. Szczepy bakterii pojawią się w organizmie dziecka także w trakcie rozszerzania diety. Fruktooligosacharydy znajdziemy dziś m.in. w mieszankach mlecznych dla niemowląt. Dziecku warto podawać także jogurty naturalne oraz kefiry. Oczywiście należy wprowadzać je stopniowo, najlepiej zaczynać od niewielkich porcji. Jeśli chcemy, by dieta maleństwa zawierała mleko krowie, pamiętajmy, że powinno być ono jedynie dodatkiem, nie może zastępować mleka matki lub mieszkanki mleka modyfikowanego. 

Im dziecko będzie starsze, tym mamy więcej możliwości urozmaicania diety. Co możemy zrobić, by ułatwić rozwój mikrobioty? Dodając kolejne składniki do dziecięcego menu, uważajmy na to, by nie wyrobić przy okazji złych nawyków. Pamiętajmy nie tylko o zdrowych i pełnowartościowych potrawach, ale także o podawaniu posiłków w równych odstępach czasu. Jeśli organizm przywyknie do rutyny, metabolizm dziecka ukształtuje się o wiele lepiej. 

Udostępnij