Chleb to podstawa żywienia - Jedz go codziennie, nie od czasu do czasu

Redakcja dziennikpolski.com.pl
Jedz go codziennie, nie od czasu do czasu
To bez wątpienia podstawowa składowa naszego sposobu odżywiania. Nieistotne jest przy tym, czy aktualnie chcemy zrzucić zbędne kilogramy, czy raczej trenujemy przed czekającym na wyczerpującym wysiłkiem fizycznym, a może po prostu chcemy jeść zdrowo. Chleb, bo o nim tu mowa, jest produktem, z którego w żadnym z wymienionych tu przypadków nie można rezygnować. Dostarcza on bowiem cały szereg niezbędnych składników do naszego organizmu, dzięki którym zachowujemy energię i dobrą formę. W jaki sposób? Przekonajmy się!
Na samym początku trzeba obalić wciąż funkcjonujące mity. Niestety, z ich powodu, jak wskazują badania Głównego Urzędu statystycznego, dzienne spożycie chleba spada z roku na rok. Dzieje się tak mimo tego, że Instytut Żywności i Żywienia zdecydowania poleca jego dzienne spożycie, ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Co więcej, obecnie wiele restauracji samodzielnie wypieka chleb dla własnego użytku. Piekarnie natomiast coraz częściej powracają do naturalnych receptur jego przygotowania i wypieku. - Świadomość konsumencka bowiem rośnie, także właśnie w dziedzinie żywienia i w związku z tym poszukujemy produktów wytworzonych z wartościowych, nieprzetworzonych składników. Chleb to zdecydowanie podstawa takiego żywienia - wskazuje Jarosław Marczuk z fundacji "Chleb to zdrowie".
- Najlepiej jest jeść różne gatunki pieczywa w różnych proporcjach, oczywiście o ile nie cierpimy na celiakię lub nie mamy innych problemów żywieniowych - zauważa natomiast Tomasz Oskroba, będący ekspertem kampanii "Chleb Dobry". Takie podejście spowoduje, iż wśród składników odżywczych dostarczanych do organizmu zapanuje równowaga. To, jaki chleb wybieramy powinno też wynikać z naszych osobistych preferencji, uwarunkowań i trybu życia. Przykładowo, chleb pszenny, który powstaje z oczyszczonej mąki jest bardzo lekkostrawny i nadaje się dla wszystkich osób, które mają kłopoty z trawieniem i inne problemy gastryczne (oprócz celiakii naturalnie).
Z kolei żytni chleb razowy jest doskonałym źródłem energii rozłożonej w czasie. Zawiera mnóstwo błonnika, a pochodzące z niego węglowodany są dostarczane organizmowi dłużej, dzięki czemu zapewnia on stały dostatek energii i niweluje uczucie głodu. Z tego powodu jest on polecany głównie osobom chcącym schudnąć oraz tym, które ciężko pracują fizycznie. Niezależnie od tego, jaki chleb wybierzemy, należy jeść do co dzień.
Oto powody:
- bogactwo witamin - szczególnie witamina E, foliany oraz witaminy z grupy B.
- bogactwo składników mineralnych - selenu, żelaza, cynku, magnezu.
- zastrzyk energii - organizm, by prawidłowo funkcjonować, potrzebuje węglowodanów, chleb z kolei stopniowo uwalnia wartościowe węglowodany złożone.
- źródło białka - ono z kolei jest podstawowym budulcem mięśni i tkanek. Ciekawe jest to, że pieczywo pszenne ma go więcej niż żytnie. Białka te to dodatkowo także kwas glutaminowy, który jest istotny dla pracy mózgu. Cztery kromki pieczywa to aż 1/4 dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.
- lepsza koncentracja i pamięć - dzieje się tak dzięki magnezowi łagodzącemu napięcie stresowe oraz dzięki witaminom z grupy B, które to przyczyniają się do właściwego działania układu nerwowego.
- dobry wpływ na ciążę i płód - kobiety w ciąży z pewnością docenią to, że chleb, szczególnie razowy, zawiera duże ilości kwasu foliowego (ponad 50g na 100g), wspomagającego rozwój płodu.
- źródło błonnika pokarmowego - oczyszczającego nasz organizm z toksyn oraz regulującego procesy trawienne. Błonnik także wspomaga odchudzanie i pozbywanie się niestrawionych resztek pokarmów.
Z tego wszystkiego wynika, że wprowadzany do codziennej diety chleb to nie tylko kwestia przyzwyczajenia i smaku, ale przede wszystkim zdrowia i zapewnienia naszemu organizmowi dobrej formy. Jedzmy więc chleb regularnie.
Zostaw komentarz